Haber

Lezzet ve şifa deposu çiriş otu Erzincan’da tezgahlarda yerini aldı

Lezzet ve şifa deposu çiriş otu Erzincan’da tezgahlarda yerini aldı.

Karların erimesi ve ilkbaharın gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen çiriş otu, Erzincan’da pazarcıların geçim kaynağı oluyor. Zengin bitki örtüsü çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından öne çıkan Erzincan’da, ilkbahar aylarında dağlık alan, orman ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen çiriş otu toplanmaya başlandı.

Dağlık ve kayalık arazilerde çiriş otu toplayan vatandaşlar, bıçak yardımıyla kökünden kestikleri bu otları özenle torbalara yerleştirerek sırtlarında evlerine taşıyor.

Bin bir zahmetle toplanan çiriş otlarını çamur ve yabani otlardan temizleyen vatandaşlar, çiriş otunun bir kısmını yemeklerde kullanmak üzere kendilerine ayırırken, ihtiyaç fazlasını da kilogramı 50 liradan satıyor.

Yemeklere lezzet katıyor

Yörede “gulik” olarak da adlandırılan ve yemeklere lezzet katan çiriş otundan genellikle çorba, gözleme ve konserve yapılıyor.

Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı İsa Kurt, bunun gibi dağ ürünlerinin tamamen şifa kaynağı olduğunun altını çizerek, “Çok yararlı bir bitki, özellikle bağırsaklarında sorun yaşayanlar için bire bir şifa kaynağı. Kilo vermek isteyenlerde tercih ediyor. Tamamen doğal yetişiyor. Özellikle hemoroid hastaları doktor doktor gezmesin boşuna. Biz bunu hem kendimizde hem de hastalarda test ettik denedik. Her derde deva ama özellikle basuru olanlar buyursunlar denesinler. Şuan da 30 liradan satıyoruz ama havalar daha da ısınsın bu fiyatlar düşecektir. Şuan yılın ilk ürünleri, az olduğu için fiyat çok gelebilir ama ilerleyen günlerde fiyat düşecektir.

Çeşit çeşit bazı yemeklerde çirişi kullandığını belirten vatandaşlar, “Ben bulduğum zaman hep alıyorum ve çorbasını yapıyorum, kavurmasını yapıyorum, böreğini yapıyorum, ıspanak gibi pırasa gibi kullanıyorum. Hormonlu yemek başka, dağlarda yemek başka. Dağlarda ki kendi halinde biten bir sebzemiz. Her derde deva. Hiç olmazsa köküne ilaç dökülmüyor. Tamamen doğal. Bunu yemesi çok güzel. Bunu yapıp yoğurtla yiyin. Tereyağında yapacaksınız. Kızartması da güzel oluyor. Et yerine bunu alıp yemek lazım. Dağlarda yetişiyor ve hormonsuz doğal bir ürün” ifadelerini kullandı. – ERZİNCAN

habertarsus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Şahkulu Escort
Kemalpaşa Escort
Hacımimi Escort
Yeni Mahalle Escort
Taşoluk Escort
Sapan Bağları Escort
Kuloğlu Escort
Paşa Escort
Yenişehir Escort
İçerenköy Escort
Sarıgöl Escort
Huzur Escort
Orta Escort
Muratreis Escort
Tevfikbey Escort
Habibler Escort
Kandilli Escort
Göktürk Escort
Pınar Escort
Çınar Escort
Karadolap Escort
Teşvikiye Escort
Altıntepe Escort
Yalıköy Escort
Ferhatpaşa Sb Escort
Örnektepe Escort
Kültür Escort
Mimar Sinan Escort
Kartal Escort
Sapan Bağları Escort
Ömerli Escort
Darüşşafaka Escort
Aşıkveysel Escort
Kazım Karabekir Escort
Oruçoğlu Escort
Dumlupınar Escort
Kadıköy Escort
Esenceli Escort
Mevlana Escort
Yıldız Escort
Fulya Escort
Çiftlik Escort
Necip Fazıl Kısakürek Escort
Hürriyet Escort